Δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδίκασε χθες έναν αστυνομικό σε επταετή κάθειρξη για τη δολοφονία του σιίτη διαδηλωτή Άλι Μχάιμε, του πρώτου «μάρτυρα» τις σιιτικής εξέγερσης κατά της μοναρχίας που συγκλόνισε το εμιράτο στις αρχές του 2011, όπως γνωστοποίησε, μέσω twitter, η δικηγόρος Ρεμ Χάλαφ.

Ο Άλι Μχάιμε ήταν ο πρώτος διαδηλωτής που σκοτώθηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Φεβρουάριο του 2011, στις οποίες πήραν μέρος κυρίως σιίτες, εναντίον της σουνιτικής δυναστείας που κυβερνά τη χώρα.

Πολλοί αστυνομικοί κατηγορούνται ότι βασάνισαν διαδηλωτές που συνέλαβαν στο πλαίσιο της καταστολής του κινήματος.

Στις 30 Δεκεμβρίου δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη ο καθένας επειδή βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν σιίτη κρατούμενο.

Οι αρχές του Μπαχρέιν ισχυρίζονται με αυτό τον τρόπο εφαρμόζουν τις προτάσεις μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας που εκτίμησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση υπερβολικής βίας για να αντιμετωπίσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στο Μπαχρέιν, μια μικρή μοναρχία του Κόλπου που κυβερνάται από τη σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2011 ένα κίνημα αμφισβήτησης, στο οποίο πήραν μέρος κυρίως σιίτες που αποτελούν και την πλειονότητα των κατοίκων, με αίτημα την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας στη χώρα.

Παρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, που διήρκεσαν από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου, με τη συνδρομή δυνάμεων ασφαλείας από τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται τακτικά διαδηλώσεις σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα.

Ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να επαναληφθεί ο εθνικός διάλογος και η αντιπολίτευση αντέδρασε θετικά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.