Να καταρτιστεί ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» αντικαθιστώντας το τωρινό υπόδειγμα λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, για το οποίο υπόδειγμα, ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις.

«Πρέπει να προκύψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που να στηρίζεται στην ανάπτυξη θεσμών, οι οποίοι θα καταφέρουν να υποτάξουν το σύστημα δημοσίων δαπανών σε μια συνολική δημοσιονομική προσπάθεια με χαρακτηριστικό της, όμως, την αποδοχή της κοινωνίας μας», δήλωσε ο κ. Κάρλος Κόστα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Λισαβόνα, με θέμα της την αποτελεσματική διαχείριση του ευρέος δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιου, έχει εξίσου προσκαλέσει σε μια «μεταρρύθμιση των δομών του κράτους», αλλά και προσκαλέσει την Αριστερά να συμμετάσχει σε αυτήν τη μεταρρύθμιση.

«Η δημοσιονομική απειθαρχία και η αναποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα απετελέσαν δύο φαινόμενα με διάρκεια» στην Πορτογαλία, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας. «Καιρός είναι, λοιπόν, να αλλάξουμε τον προσανατολισμό».