Το ναυάγιο αυστραλιανού πλοίου που βυθίστηκε από ιαπωνικό υποβρύχιο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε 77 χρόνια μετά.

Σύμφωνα με το BBC, το SS Iron Crown χτυπήθηκε από τορπίλη ανοιχτά της Βικτόρια, στην Αυστραλία, το 1942, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 άνθρωποι. Πέντε από τα μέλη του πληρώματος σώθηκαν.

Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.

Ειδικοί της ενάλιας αρχαιολογίας χαρακτήρισαν το εύρημα «εθνικής σημασίας».

Ερευνητική ομάδα από το Australian National Maritime Museum εντόπισε το ναυάγιο περίπου 100 χιλιόμετρα ανοιχτά της Βικτόρια.

Με μήκος περίπου 100 μέτρων, το πλοίο βρέθηκε όρθιο και «σχετικά ανέπαφο», περίπου 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Διατηρεί ακόμα την πλώρη του και τις άγκυρές του.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε σόναρ και τηλεκατευθυνόμενη κάμερα για να ερευνήσει τον βυθό και να χαρτογραφήσει το σημείο.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Peter Harvey, το πλοίο μετέφερε μεταλλεύματα από τη Βόρεια Αυστραλία στη Νέα Νότια Ουαλία, όταν τορπιλίστηκε. Οι πέντε διασωθέντες ανασύρθηκαν από το νερό από άλλο πλοίο.

«Ο εντοπισμός του ναυαγίου έπειτα από 77 χρόνια, που δεν γνωρίζαμε πού είχε καταλήξει, θα βοηθήσει τους συγγενείς και τις οικογένειές όσων χάθηκαν στη θάλασσα να κλείσουν μέσα τους το θέμα» σχολίασε ο Harvey.

Ο γηραιότερος επιζών πέθανε το 2012 και οι αρχές σχεδιάζουν να γίνει επιμνημόσυνη τελετή για όσους χάθηκαν στο ναυάγιο στο σημείο όπου εντοπίστηκε.