Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της όσον αφορά την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ τους κι ο πρέσβης της χώρας στη Λιβύη, μία υπόθεση που κινδυνεύει να αμαυρώσει την κληρονομιά της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας στην ειδική ακρόαση ενώπιον των μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που καθυστέρησε έναν μήνα λόγω των προβλημάτων στην υγεία της, η κ. Κλίντον παρέθεσε τη δική της αντίληψη των γεγονότων, υποστηρίζοντας πως είναι εκείνη που διηύθυνε την αντίδραση των ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα αρνήθηκε με έντονο τρόπο πως η κυβέρνησή της θέλησε να καλύψει την υπόθεση: «θέλω απλώς να πω ότι βρέθηκαν κάποιοι που κατηγόρησαν την πρέσβειρα (στον ΟΗΕ) Σούζαν Ράις και την κυβέρνηση ότι παραπλάνησε τους Αμερικανούς. Θέλω να πω πως τίποτε δεν είναι πιο αναληθές από αυτό», διετράνωσε η Κλίντον, κτυπώντας μάλιστα τη γροθιά της στο τραπέζι προς επίρρωση των δηλώσεών της.

«Ουδείς είναι πιο προσηλωμένος στο να αποδοθούν σωστά οι ευθύνες. Είμαι αποφασισμένη να αφήσω το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη χώρα την ίδια πιο ασφαλή, πιο ισχυρή και πιο άτρωτη», δήλωσε η Κλίντον, που ενδέχεται να ξαναβρεί μπροστά της την υπόθεση σε περίπτωση που επιδιώξει να ξαναδιεκδικήσει την προεδρία το 2016 – μία περίπτωση που η ίδια αποκλείει προς το παρόν…

Απαντώντας στις κατηγορίες, στις οποίες καταλήγει η επίσημη έκθεση αξιολόγησης των γεγονότων, ότι το ΥΠΕΞ δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει μία τέτοια επίθεση, χωρίς ωστόσο να καθιστά άμεσα υπεύθυνη την Κλίντον, η ίδια δήλωσε πως ουδέποτε είδε τα αιτήματα για συμπληρωματικά μέτρα ασφάλειας στην αμερικανική αποστολή στη Βεγγάζη, διότι αυτά τα ζητήματα τα χειρίζονται άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και σπανίως φθάνουν αυτά στο γραφείο της.

Στην αξιολογική έκθεση των γεγονότων της, η ανεξάρτητη επιτροπή αποδίδει ευθύνες στις αστοχίες των «χειρισμών και της διαχείρισης», στον κακό συντονισμό και στις ασαφείς οδηγίες από την Ουάσιγκτον.

Σε ξεχωριστή της έκθεση, η δε επιτροπή της Γερουσίας αποδίδει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το «σοβαρό σφάλμα» να αφήσει ανοικτό το προξενείο, παρά την ανεπαρκή ασφάλεια και τις ογκούμενες απειλές επί εβδομάδες πριν την επίθεση.

Με την ευκαιρία της κατάθεσής της, η Κλίντον προειδοποίησε για τον ισλαμιστικό κίνδυνο στην Βόρειο Αφρική.

«Η επίθεση στη Βεγγάζη δεν πραγματοποιήθηκε εν κενώ. Οι αραβικές επαναστάσεις ανέτρεψαν τις ισορροπίες δυνάμεων σε όλην την περιοχή. Η αστάθεια στο Μάλι δημιούργησε ένα καταφύγιο για τους τρομοκράτες, που επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους και να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις του είδους, όπως είδαμε να γίνεται την περασμένη εβδομάδα στην Αλγερία», πρόσθεσε η Κλίντον ενώπιον της επιτροπής.

Οι «ανησυχίες για την τρομοκρατία και την αστάθεια στη Βόρειο Αφρική δεν είναι καινούργιες», αναγνώρισε η Κλίντον, υπογραμμίζοντας πως «μετά όμως τη Βεγγάζη, έχουμε επισπεύσει τις διπλωματικές μας ενέργειες για να αυξήσουμε την πίεση στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγκρεμπ (Aqmi) και τις άλλες τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή».