Στη φυλακή ο ανατραπείς πρόεδρος του Σουδάν

Πολιτική κρίση στη χώρα


ΚΟΣΜΟΣ
18:38
17/04/2019
Στη φυλακή ο ανατραπείς πρόεδρος του Σουδάν
loading

Ο ανατραπείς πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ μεταφέρθηκε αργά χθες Τρίτη το βράδυ στην φυλακή Κόμπαρ στην πρωτεύουσα της χώρας Χαρτούμ, δήλωσαν δύο πηγές από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Μετά την ανατροπή του από τον στρατό στο πραξικόπημα της 11ης Απριλίου που έγινε έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις των Σουδανών για τέσσερις μήνες με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία, ο Μπασίρ κρατείτο ως τώρα σε προεδρική κατοικία, διευκρίνισαν αυτές οι δύο πηγές στο Reuters.

Την ίδια ώρα τα μέσα ενημέρωσης του Ριάντ μετέδωσαν σήμερα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συνάντησε χθες τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες, μετά την υποστήριξη που προσέφεραν οι δύο σύμμαχοι του Κόλπου στους Σουδανούς στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον Μπασίρ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος και ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, είχε επίσης συνομιλίες στο Ριάντ για τα «περιφερειακά γεγονότα» με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες σιωπής όσον αφορά την πολιτική κρίση στο Σουδάν, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα συμμαχικά του Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντέδρασαν την Κυριακή το βράδυ στην ανατροπή του Μπασίρ, καλώντας να υπάρξει «σταθερότητα» και μια «ειρηνική μετάβαση» στο Σουδάν.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο στο Σουδάν, το οποίο ηγείται της χώρας από τότε που ανατράπηκε ο Μπασίρ. Το Ριάντ δεσμεύτηκε επίσης για ένα συνολικό πακέτο μέτρων για τη χορήγηση βοήθειας στον λαό του Σουδάν.

Το Σουδάν είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, καθώς έχει ταχθεί στο πλευρό της σουνιτικής χώρας κατά του σιιτικού Ιράν.

Επίσης ο σουδανικός στρατός μετέχει με δύναμή του στον στρατιωτικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και μάχεται στην Υεμένη.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν δήλωσε εξάλλου ότι η δύναμη αυτή θα παραμείνει στον συνασπισμό έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει