Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες πολιτικές παρατάξεις παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρία Ipr Marketing για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI.

Η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ποσοστό 36,5%, ενώ η κεντροδεξιά συγκεντρώνει το 28,5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) αυξάνει το ποσοστό του κατά 1,5% και αγγίζει το 18%, η Λέγκα του Βορρά με ποσοστό 5% υφίσταται απώλεια 0,5%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροδεξιάς (Αδελφοί της Ιταλίας, Η Δεξιά, τοπικά κινήματα) δεν ξεπερνούν το 2%.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην άλλη πλευρά, στην κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), συγκεντρώνει 31% της πρόθεσης ψήφου, μένοντας σταθερό, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία πείθει ένα 4% του στατιστικού δείγματος, (-0,5%), ενώ σχεδόν ίσο ποσοστό συγκεντρώνει το Δημοκρατικό Κέντρο (+1,5%).

Στον κεντρώο χώρο, η συμμαχία της οποίας ηγείται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι παραμένει σταθερή στο 15%. Το ψηφοδέλτιο «Με τον Μόντι για την Ιταλία» αγγίζει το 10%, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ένωση Κέντρου (UdC) του Πιερφερντινάντο Καζίνι συγκεντρώνει 3,5% και το συντηρητικό Μέλλον και Ελευθερία του προέδρου της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, 1,5%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο υφίσταται μια πτώση του ποσοστού του κατά 2%, αλλά παραμένει τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας, με 12%.

Η αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόϊα αντίθετα αυξάνει το ποσοστό της κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 4% της πρόθεσης ψήφου, ενώ οι ριζοσπάστες δεν ξεπερνούν το 1,5%.