Στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που εξυπηρετεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO, έφτασε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

Η επίσκεψη αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας του επικεφαλής του Πενταγώνου στην περιφέρεια, με σταθμούς στο Αφγανιστάν και στο Κουβέιτ, καταγράφεται καθώς συστοιχίες των πυραύλων Πάτριοτ κρατών-μελών του NATO πρόκειται να αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα στο τουρκικό έδαφος για να προληφθούν πιθανές επιθέσεις από τη Συρία.

Ήδη ο Πανέτα έχει υπογράψει τη διαταγή που προβλέπει την ανάπτυξη δύο συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος και 400 στρατιωτών των ΗΠΑ στο τουρκικό έδαφος, υπό την αιγίδα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είπαν ένας Τούρκος και ο εκπρόσωπός του Τζορτζ Λιτλ στους δημοσιογράφους.

«Σκοπός αυτής της ανάπτυξης είναι να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας στο NATO, πρόκειται να υποστηρίξουν την άμυνα της Τουρκίας, ειδικά με δυνητικές απειλές να προκύπτουν από τη Συρία. Αναμένουμε ότι (οι συστοιχίες) θα αναπτυχθούν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Λιτλ στους δημοσιογράφους οι οποίοι συνοδεύουν τον Πανέτα.

Το NATO ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για την αποστολή συστοιχιών Πάτριοτ την 4η Δεκεμβρίου, σε μια κίνηση με σκοπό να καθησυχαστούν οι φόβοι της Άγκυρας περί πυραυλικής επίθεσης από τη Συρία, πιθανώς με πυραύλους που θα φέρουν χημική γόμωση.

Το Σύμφωνο χαρακτηρίζει αμυντική την κίνηση αυτή, όμως η Ρωσία, η Συρία και το Ιράν έχουν επικρίνει την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει την αστάθεια στην περιφέρεια.