Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρία του την «αποκατάσταση της μνήμης» προσώπων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 ως συνεργάτες των Άγγλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή υλοποιείται μια προεκλογική δέσμευση του προέδρου της δημοκρατίας.

Τα άτομα που εκτελέστηκαν ανήκαν στο ΑΚΕΛ, το οποίο κατά καιρούς είχε εγείρει θέμα αποκατάστασης της μνήμης τους, υποστηρίζοντας πως δολοφονήθηκαν άδικα.

Η απάντηση του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ήταν ότι οι εκτελέσεις έγιναν με βάση στοιχεία πως οι εκτελεσθέντες κατέδιδαν αγωνιστές της ΕΟΚΑ–την οποία η κυπριακή αριστερά αντιμετώπιζε εχθρικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η «αποκατάσταση της μνήμης» των προσώπων αυτών «αποτελεί ενέργεια που προάγει την ενότητα και χειρονομία συναίνεσης και είναι απαλλαγμένη από κάθε διάθεση στιγματισμού και ενοχοποίησης οποιουδήποτε, αλλά και αναμόχλευσης παθών.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 19 πρόσωπα.

Την απόφαση χαιρέτισε ο «Σύνδεσμος Συγγενών Δολοφονηθέντων», που ανακοίνωση ότι η απόφαση του Υπουργικό «σε καμιά περίπτωση δεν εκλαμβάνεται ως κατηγορητήριο εναντίον της ΕΟΚΑ και των ανθρώπων που αγωνίστηκαν στις τάξεις της, τους οποίους ο Σύνδεσμος τιμά, γιατί αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους».