Οι αρχές της Μάλτας ανακοίνωσαν χθες ότι παρείχαν βοήθεια σε ένα αλιευτικό σκάφος με 250 επίδοξους μετανάστες από την Ερυθραία, το οποίο είχε αναχωρήσει μάλλον από τη Λιβύη πριν από αρκετές ημέρες και κινδύνευε να βυθιστεί λόγω σοβαρής βλάβης που είχε υποστεί σε μηχανή του.

Το ναυτικό επενέβη σε απόσταση 140 ναυτικών μιλίων (περίπου 259 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικα της Μάλτας όταν οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος ενημέρωσαν ότι κινδυνεύουν, ενώ αρχικά είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ιταλία.

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κύρια μηχανή του σκάφους είχε υποστεί μια σοβαρή βλάβη και ως εκ τούτου το σκάφος δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την πορεία του», αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας σε ανακοίνωσή τους.
Οι αρχές της Μάλτας ειδοποιήθηκαν αρχικά από το ιταλικό ναυτικό και μη κυβερνητικές οργανώσεις από επιβάτες του σκάφους, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στο σκάφος επέβαινε ένας σημαντικός αριθμός γυναικών και παιδιών και ελήφθησαν όλα τα προληπτικά μέτρα για να υπάρξουν εγγυήσεις όσον αφορά την ασφάλεια όλων των επιβατών», επισημαίνουν οι ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους.

Καθώς το σκάφος αυτό βρισκόταν στη «ζώνη έρευνας και διάσωσης» της Μάλτας, το ναυτικό έστειλε δύο περιπολικά σκάφη και ένα αεροσκάφος στην περιοχή.

Όταν αυτά έφτασαν στο αλιευτικό σκάφος με τους επίδοξους μετανάστες, αυτοί δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες που έκαναν την περιπολία παρέμειναν εκεί κοντά και, έπειτα από τέσσερις ώρες, διαπίστωσαν ότι το σκάφος δεν κινείτο πλέον και είχε πάρει μάλιστα επικίνδυνη κλίση.

Οι επίδοξοι μετανάστες πρόκειται να οδηγηθούν στη Μάλτα και να διαμείνουν απόψε εκεί.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το σκάφος παρασυρόταν από τα ρεύματα για τέσσερις ημέρες και οι επιβάτες του κατάφεραν να ειδοποιήσουν για τον κίνδυνο που διέτρεχαν μέσω γνωστών στην Σουηδία και στη Μάλτα.