Η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς επανέλαβε την Πέμπτη την προειδοποίηση ότι οι αρχές δεν θα ανεχθούν «κανένα βίαιο επεισόδιο» στο περιθώριο της συνόδου της G20, λίγες ημέρες αφότου ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα υψηλού κινδύνου.

«Ήλθαμε σε επαφή με εκείνους που θα διαδηλώσουν και συμφωνήσαμε οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές», τόνισε η Μπούλριτς σε δημοσιογράφους την παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι.

Η προηγούμενη τέτοια συνάντηση, πέρυσι στο Αμβούργο, είχε αποτελέσει την αφορμή για εκτεταμένα επεισόδια.

Οι δηλώσεις της Μπούλριτς έγιναν λίγο πριν από μια είδηση που ήχησε σαν χαστούκι για τις αρχές της Αργεντινής: ο επαναληπτικός τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στις δύο μεγάλες ομάδες του Μπουένος Άιρες, τη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς, θα διεξαχθεί τελικά στη Μαδρίτη την 9η Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην διοργανώτρια αρχή.

Η συνάντηση, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο στάδιο Μονουμεντάλ της Ρίβερ, αναβλήθηκε εξαιτίας της επίθεσης εναντίον του λεωφορείου της Μπόκα, λίγες ώρες πριν από το ματς αυτό υψηλού κινδύνου, κι ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον οι αρχές της Αργεντινής θα είναι σε θέση να περιορίσουν τυχόν παρεκτροπές στη σύνοδο που ξεκινά σήμερα.

«Δεν θα ανεχθούμε κανένα βίαιο επεισόδιο και θα αναλάβουμε δράση αν οποιαδήποτε ομάδα αποπειραθεί να διαταράξει» τη δημόσια τάξη, διεμήνυσε η υπουργός από την πλευρά της.

Διάφορες ΜΚΟ και συνδικάτα έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις εναντίον της συνόδου στο Μπουένος Άιρες, ειδικά σε μια γιγαντιαία συγκέντρωση αργότερα σήμερα.

Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη στη χώρα, η οποία βρίσκεται ξανά στην αρπάγη μιας ατελείωτης οικονομικής κρίσης κι ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να θέσει σε εφαρμογή μια θεραπεία λιτότητας σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο της G20 είναι εξαιρετικά αυστηρά. Έχουν τεθεί επί ποδός 24.000 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, σε τμήμα της πρωτεύουσας έχει απαγορευθεί η πρόσβαση, σταθμοί του μετρό και το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμο της πόλης έχουν ήδη κλείσει, ενώ η πρώτη ημέρα της συνόδου, σήμερα, κηρύχθηκε αργία από τις αρχές.