Να υπάρξει συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Λεμεσό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενοι στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα η κυπριακή κυβέρνηση να καταλήξει γρήγορα σε ένα συμβιβασμό με την Τρόικα σε ότι αφορά με το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Ξέρω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, οι προκλήσεις είναι τεράστιες, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από το κυπριακό πολιτικό σύστημα, τα κόμματα, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τους κοινωνικούς εταίρους», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για τα σοβαρά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει «αυταπάτες στους Κύπριους».

Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από κοινού με την Ένωση «έχοντας υπόψη ότι θα χρειαστούν θυσίες», υπογράμμισε.

Ο Κύπριος πρόεδρος άσκησε κριτική στην Τουρκία για τα μέτρα που λαμβάνει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, όπου παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μπαρόζο απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα αυτά και έκανε λόγο για ένα «πολύπλοκο ζήτημα» που αφορά τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, ωστόσο, επανέλαβε την θέση της Επιτροπής για λύση του Κυπριακού και για μια επανενωμένη Κύπρο.