Στο Μπουένος Άιρες φιλοξενείται από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου η σύνοδος του G20, με την κυβέρνηση της Αργεντινής να δεσμεύεται πως δεν θα επιτρέψει «παρατράγουδα» από διαδηλωτές, και μάλιστα να συνεργάζεται και με κυβερνήσεις άλλων χωρών για να μπλοκάρει την άφιξη πιθανών «ταραξιών» στη χώρα.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Εμανουέλ Μακρόν, κι έτσι τα ούτως ή άλλως αυστηρά μέτρα ασφαλείας αναμένονται δρακόντεια.

Ωστόσο ήδη προγραμματίζονται διαδηλώσεις με μηνύματα κατά των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο, και οι εγχώριες οργανώσεις έχουν απευθύνει προσκλητήριο σε ακτιβιστές από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν. Τόσο οι οργανώσεις όσο και η κυβέρνηση δηλώνουν πως δεν θα ανεχτούν τη βία.

«Δεν θα επιτρέψουμε παράνομες ενέργειες. Εκείνοι που θέλουν να περάσουν τη γραμμή θα έρθουν αντιμέτωποι με τις νομικές συνέπειες» προειδοποίησε η υπουργός Ασφάλειας Patricia Bullrich.

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής αναμένεται να μετατραπεί σε φρούριο, με 22.000 αστυνομικούς και 700 στελέχη του υπουργείου Ασφάλειας στους δρόμους, ενώ στην πόλη θα φτάσουν και πολλοί άνδρες από τις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών, που θα συμμετέχουν στη φύλαξη των υψηλών προσκεκλημένων.

Όπως ξεκαθάρισε η Bullrich, άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες ή έχουν μιλήσει υπέρ βίαιης και παράνομης συμπεριφοράς δεν θα επιτραπεί να μπουν στη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον δεν έχει γνώση για σοβαρές απειλές ή πιθανή αρρυθμία στις εργασίες της Συνόδου.

Οι αρχές του Μπουένος Άιρες πάντως σκοπεύουν να αποκλείσουν περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το συνεδριακό κέντρο Costa Salguero, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος. Προβλήματα αναμένονται και στα μέσα μεταφοράς σε μέρος της πόλης ενώ θα υπάρξει μπλόκο και στον ποταμό Πλέιτ, τον βασικό εμπορευματικό δρόμο της πρωτεύουσας της Αργεντινής.