Μία πολύ περίεργη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στην Σαουδική Αραβία, όταν η οικογένεια μιας γυναίκας αποφάσισε να της απαγορέψει να παντρευτεί τον αγαπημένο της για τον πιο απίστευτο λόγο. Γιατί παίζει λαούτο!

Η γυναίκα που είναι διευθύντρια τράπεζας, προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο ωστόσο αποφάνθηκε πως οι συγγενείς έχουν δίκιο, βάζοντας φρένο έτσι στο γάμο τους.

Η 38χρονη ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το βασιλικό δικαστήριο για να καταφέρει να κάνει πράξη την επιθυμία της. Όπως μετέδωσε το BBC ο άνδρας της υπόθεσης δεν είχε καν την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Οι συγγενείς της γυναίκας είναι κάθετοι με το γάμο με τον εκλεκτό της καρδιάς της, δάσκαλο στο επάγγελμα και αυτό γιατί όπως λένε, το γεγονός ότι παίζει όργανο καθιστά τους δυο ερωτευμένους «ασύμβατους από θρησκευτικής πλευράς».

Αρκετοί Μουσουλμάνοι στη συντηρητική χώρα υποστηρίζουν πως η μουσική απαγορεύεται, παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει ξεχωριστή μουσική παράδοση όπου το λαούτο πρωταγωνιστεί και μολονότι επιτρέπονται οι δημόσιες συναυλίες με Άραβες καλλιτέχνες και καλλιτέχνες από τη Δύση.

Την υπόθεση έφερε στην επιφάνεια πρόσφατα ο δικηγόρος Abdul Rahman al-Lahim, ο οποίος ανέφερε ότι μια γυναίκα από την Unaiza του ζήτησε προ διετίας να καταθέσει μήνυση εναντίον των αδερφών της που αρνήθηκαν να της δώσουν άδεια να παντρευτεί έναν άνδρα που «έπαιζε κάποτε λαούτο και έτσι δεν θεωρείται θρήσκος». Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για το ζευγάρι, καθώς όπως είπε ο δικηγόρος, ένα δικαστήριο στο Qassim δικαίωσε την οικογένεια της κοπέλας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Okaz ο δικαστής ανέφερε ανακοινώνοντας την απόφασή του: «Επειδή ο μνηστήρας παίζει μουσικό όργανο είναι ακατάλληλος για τη γυναίκα από θρησκευτικής άποψης». Η απόφαση μάλιστα είναι τελεσίδικη καθώς απορρίφθηκε η προσφυγή που είχε καταθέσει το ζευγάρι.

Σύμφωνα με το σύστημα κηδεμονίας που ισχύει στη Σαουδική Αραβία οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να λάβουν άδεια από άνδρα κηδεμόνα -συνήθως τον σύζυγο, τον πατέρα, τον αδερφό ή τον γιο- ώστε να βγάλουν διαβατήριο, να ταξιδέψουν εκτός χώρας, να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να παντρευτούν, ακόμα ακόμα και να βγουν από τη φυλακή…