Η Γκρέτα Γκάρμπο φημιζόταν για την ομορφιά και την απομόνωσή της από τον κόσμο, όμως φέτος οι λάτρεις του θρύλου της θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα από τα 800 αντικείμενα της γκαρνταρόμπας και του σπιτιού της, συμπεριλαμβανομένου και του κρεβατιού όπου κοιμόταν.

Ο οίκος δημοπρασιών Julien’s Auctions ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πουληθούν φορέματα, ταγέρ, έπιπλα και έργα τέχνης που ανήκαν στην Γκάρμπο, από ένα φόρεμα που είχε βάλει στο δείπνο της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι μέχρι και ένα φουσκωτό χιονάνθρωπο που τον κρατούσε για πλάκα στο καθιστικό της. Η δημοπρασία θα γίνει στο Μπέβερλι Χιλς στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Η Γκάρμπο “παραμένει πάντα σαγηνευτική και μυστηριώδης και είναι πολύ μοντέρνα”, δήλωσε ο ανιψιός της ηθοποιού Ντέρεκ Ράισφιλντ περιγράφοντας στο πρακτορείο Ρόιτερς τη θεία του.

Η Σουηδή ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα της στο Χόλιγουντ σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου, όπως Η Σάρκα και ο Διάβολος του 1927. Ήταν μία από τις ελάχιστες ηθοποιούς που πέρασε με επιτυχία και στον ομιλώντα κινηματογράφο και έγινε ίνδαλμα όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και για την ευφυΐα της και το πνεύμα ανεξαρτησίας που επιδείκνυε τόσο στις ταινίες όσο και στην προσωπική της ζωή.

Ήταν τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (η πρώτη φορά ήταν για την ταινία Άννα Κρίστι) αλλά δεν το κέρδισε ποτέ. Το 1954 της απένειμαν έναν τιμητικό Όσκαρ.

Η Γκάρμπο αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο το 1941 και έζησε απομονωμένη στη Νέα Υόρκη μέχρι το θάνατό της το 1990, σε ηλικία 84 ετών. Αφού εγκατέλειψε το Χόλιγουντ προτιμούσε να παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μοιραζόταν το δηκτικό χιούμορ της κυρίως με την οικογένεια και τους φίλους της, σύμφωνα με τον Ράισφιλντ.

Ο ανιψιός της Γκάρμπο είπε ότι γύρω στο 2004, καθώς τα μέλη της οικογένειας ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από τη γέννησή της (στις 18 Σεπτεμβρίου 1905) αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να μοιραστούν με τον κόσμο την κληρονομιά της.

Συνολικά θα δημοπρατηθούν 853 αντικείμενα: φορέματα υψηλής ραπτικής, παπούτσια, πολυτελή κασμιρένια ζιβάγκο και άλλα είδη γνωστών σχεδιαστών όπως οι Λουί Βουιτόν, Γκούτσι, Σαλβατόρε Φεραγκάμο και Ιμπέρ Ζιβανσί, φωτογραφίες από την καριέρα της στο Χόλιγουντ, έπιπλα και διάφορα αντικείμενα από το διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη και την έπαυλή της στη Σουηδία.