Το Ιράν ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να δεχθεί ξένη βοήθεια για τα θύματα του διπλού σεισμού που σημειώθηκε το Σάββατο στη χώρα και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Αρχικά το Ιράν είχε αρνηθεί τις διεθνείς προσφορές βοήθειας, περιλαμβανομένης αυτής από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του.

«Το Ιράν τώρα είναι έτοιμο να δεχθεί ξένη βοήθεια για τα θύματα του σεισμού», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Μοχαμάντ-Ρεζά Ραχιμί στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι σεισμοί μεγέθους 6,3 και 6,4 βαθμών έπληξαν το Σάββατο στις βορειοδυτικές πόλεις Αχάρ και Βαρζεκάν και τα γειτονικά τους χωριά στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε σήμερα ότι τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν νέες σορούς στα ερείπια. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσες σοροί εντοπίστηκαν, αλλά ένα από τα θύματα φέρεται να είναι μια 27χρονη γυναίκα.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει χθες ότι έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις ανεύρεσης επιζώντων και ότι δεν αναμένεται να βρεθούν άλλες σοροί. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους δύο σεισμούς, 500 έχουν τραυματιστεί, ωστόσο 2.000 έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.

Πάντως υπήρξαν αρκετές επικρίσεις ότι τα σωστικά συνεργεία έφτασαν στις πληγείσες περιοχές πολύ αργά και ότι δεν ήταν σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των περίπου 36.000 ανθρώπων που έχουν χάσει στα σπίτια τους, όπως δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι.