Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίσθηκε στη συριακή δημόσια τηλεόραση, πραγματοποιώντας την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τις 22 Ιουλίου, με την ευκαιρία της υποδοχής στη Δαμασκό του ιρανού απεσταλμένου Σαΐντ Τζαλιλί.

Η συριακή τηλεόραση έδειξε τον πρόεδρο Άσαντ, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί από την ορκωμοσία του νέου υπουργού Άμυνας, στις 22 Ιουλίου, να συνομιλεί με τον Τζαλιλί, απεσταλμένο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και με τα άλλα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας.

Οι Άσαντ και Τζαλιλί εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία και την κατάσταση στην περιοχή, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Ο ιρανός απεσταλμένος έφτασε το πρωί στη Δαμασκό προερχόμενος από τη Βηρυτό.

«Η επίλυση της κρίσης στη Συρία πρέπει να έρθει από το εσωτερικό αυτής της χώρας και μέσω του εθνικού διαλόγου, και όχι μέσω της επέμβασης εξωτερικών δυνάμεων» δήλωσε ο Τζαλιλί, σύμφωνα με τον ανταποκριτή στη Δαμασκό του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Άλαμ.

«Ο συριακός λαός είναι εχθρικός σε οποιοδήποτε σχέδιο που υποστηρίζεται από τους σιωνιστές ή από τις ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους 48 Ιρανούς που απήχθησαν το Σάββατο στη Δαμασκό, ο Τζαλιλί διαβεβαίωσε πως το Ιράν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πετύχει την άμεση απελευθέρωση των αθώων απαχθέντων προσκυνητών.

«Εκτιμάμε ότι οι τρομοκράτες, αλλά επίσης αυτοί που τους υποστηρίζουν, είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την εγκληματική πράξη», διευκρίνισε.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι απαχθέντες είναι προσκυνητές, ενώ η ταξιαρχία Αλ-Μπαράα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή, διαβεβαιώνει πως ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του ισλαμικού καθεστώτος. Σύμφωνα με την οργάνωση, τρεις Ιρανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί θα πραγματοποιήσει απόψε σύντομη επίσκεψη στην Τουρκία για να συζητήσει την τύχη των ομήρων.

«Στο μέτρο που ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που λέει πως απήγαγε τους ιρανούς προσκυνητές, υποστηρίζεται από την Τουρκία, η επίσκεψη του υπουργού έχει στόχο να υπενθυμίσει στην τουρκική κυβέρνηση τις ευθύνες της στην υπόθεση αυτή» εξήγησε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι μετακινήσεις αυτές πραγματοποιούνται ενώ το Ιράν πρόκειται να οργανώσει την Πέμπτη μια συμβουλευτική συνάντηση των χωρών που έχουν μια ρεαλιστική θέση στο θέμα της Συρίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών.