Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας δήλωσε στην τηλεόραση ότι φοβάται μια μακρά θρησκευτική σύγκρουση στη Συρία, αν η Δαμασκός πέσει στα χέρια των ανταρτών και ο Σύρος πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ καταφύγει σε ένα οχυρό των Αλαουιτών.

«Νομίζω ότι θα ήταν για μας το χειρότερο σενάριο, γιατί τότε αυτό θα σήμαινε μια διαίρεση της Συρίας», εκτίμησε στη συνέντευξη αυτή που μαγνητοσκοπήθηκε την Κυριακή.

Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι εάν ο Σύρος πρόεδρος χάσει τον έλεγχο της Δαμασκού θα μπορούσε να βρει καταφύγιο στους Αλαουίτες στα βουνά της βόρειας Συρίας, όπου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, έχει ήδη αποθηκεύσει όπλα.

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ ανήκει στη μειοψηφία των Αλαουιτών, ενώ η πλειοψηφία των Σύρων και οι αντάρτες είναι σουνίτες. Μπροστά στην κλιμακούμενη βία, οι ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι η σύγκρουση θα γίνεται όλο και πιο θρησκευτική.

Η Συρία θα μπορούσε επίσης να βυθιστεί στην «άβυσσο» εάν μια πολιτική λύση δεν βρεθεί σύντομα, λέει ο βασιλιάς Αμπντάλα στο CBS. «Όσο περισσότερο καθυστερούμε να βρούμε μια πολιτική λύση, τόσο περισσότερο θα συνεχίζεται το χάος», τονίζει.