Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό το νόμο που αφορά την άμεση μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, των εισαγγελέων και των συμβολαιογράφων από τα 70 στα 62 έτη, ο οποίος είχε επικριθεί από την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο στην ιστοσελίδα του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης καθώς, αναγκάζοντας ορισμένους δικαστές να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, τους αποσύρει ντε φάκτο από δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις οποίες είχαν αναλάβει οι ίδιοι, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Το δικαστήριο έκρινε εξάλλου ότι ο νόμος αυτός, ο οποίος συντάχτηκε και εφαρμόστηκε υπερβολικά βιαστικά, δεν ήταν αρκετά σαφής όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης στο μέλλον. Το κείμενο που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο προέβλεπε νέα τροποποίηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σε δύο χρόνια, από τα 62 στα 65 έτη.

Με την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου ακυρώνεται ο νόμος και η κατάργηση αυτή αφορά όλες τις περιπτώσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2012, την ημερομηνία κατά την οποία είχε τεθεί σε ισχύ.

Στις 25 Απριλίου του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου με αίτημα να εξετάσει αμέσως το κείμενο αυτό.

Εξάλλου 105 Ούγγροι δικαστές είχαν προσφύγει στα τέλη Ιουνίου κατά του νόμου αυτού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.