Τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων που θα διαθέτει 4 δισεκατομμύρια δολάρια αποφάσισαν από κοινού Κίνα και Ρωσία κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας παρουσία των προέδρων των δύο χωρών.

Το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων και το κινεζικό κρατικό ταμείο Chinese Investment Corporation (CIC) θα συμβάλουν καθένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια (804 εκατομμύρια ευρώ) στο ταμείο αυτό, ενώ τα υπόλοιπα (2 δισεκατομμύρια δολάρια) θα προέρχονται από Κινέζους επενδυτές, διευκρινίζουν οι δύο χώρες σε ανακοίνωσή τους.

Το σχέδιο δημιουργίας αυτού του ρωσο-κινεζικού ταμείου επενδύσεων ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου στη Μόσχα. Η Κίνα έγινε το 2010 ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

Το ταμείο αυτό προβλέπει επενδύσεις σε τομείς όπως της γεωργίας και των μεταφορών. Έως και το 70% των πόρων του ταμείου θα επενδυθούν στη Ρωσία και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) και το 30% στην Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας σημαντικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα σε οικονομικό, αλλά και διπλωματικό επίπεδο.

Μετά τις συνομιλίες σήμερα μεταξύ του Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο υπεγράφη μία σειρά από συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την πυρηνική ενέργεια, τον τραπεζικό τομέα και άλλους τομείς.

Ο Τζιντάο και ο Πούτιν παρευρέθηκαν στην υπογραφή κοινής ανακοίνωσης, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση να επεκταθεί η «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των χωρών τους.

Επίσης παρευρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή ενός ρωσικού πυρηνικού σταθμού στην Κίνα και για ένα ρωσικό κυβερνητικό δάνειο στην Κίνα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.