Το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών επί κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο και θα επικεντρωθεί στα θέματα της «Αραβικής Ανοιξης», δήλωσε η Κύπρια υπουργός των Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή.

Τα θέματα αυτά, είπε, δεν είναι μόνο πολιτικά, αλλά οικονομικά και κοινωνικά και πρόσθεσε ότι αυτές οι χώρες της Μέσης Ανατολής περνούν μια πρωτόγνωρη εξέλιξη στην ιστορία τους.

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με πρωτοβουλία της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των «27» με τα μέλη του αραβικού συνδέσμου.

Η συνάντηση αυτή, είπε, ύστερα από παράκληση του Αραβικού Συνδέσμου, θα γίνει στο Κάιρο.

Την προσεχή Τρίτη θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αιγύπτιος υπουργός των Εξωτερικών, ενώ στις 18/6 θα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο για συνομιλίες με την κ. Μαρκουλλή ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Κύπρια υπουργός τόνισε ότι το πιο σημαντικό θέμα της κυπριακής προεδρίας, το οποίο θα συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ είναι το δημοσιονομικό οικονομικό πλαίσιο, δηλαδή ο νέος προϋπολογισμός από το 2014 μέχρι το 2020. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν επί δανικής προεδρίας, το θέμα αυτό θα μπορέσει να κλείσει επί κυπριακής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πάντως, η Κύπρια υπουργός δεν απέκρυψε τον σοβαρό προβληματισμό της για το τι μπορεί να γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας. Σε σχέση δε με τη στάση της Τουρκίας έναντι της κυπριακής προεδρίας, είπε ότι η γειτονική χώρα θα ακολουθήσει μια πολιτική παρενόχλησης, την οποία θα κλιμακώνει, αλλά με μέτρο. Εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο. Τέλος η κ. Μαρκουλλή επισήμανε ότι η Άγκυρα παρά την αντίθεσή της στην κυπριακή προεδρία αντιλαμβάνεται ότι οι αντιδράσεις της θα έχουν κόστος στην ενταξιακή της πορεία.