Ένα κινέζικο εστιατόριο στο Οντάριο του Καναδά κρίθηκε ένοχο στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για φυλετική διάκριση.

Το Hong Shing, στην κινέζικη συνοικία της πόλης, ανάγκασε έναν μαύρο πελάτη να πληρώσει την παραγγελία του πριν γευτεί τα εδέσματα και δεν ήταν μάλιστα η πρώτη φορά, καθώς ήταν η πολιτική του όταν οι πελάτες ανήκαν στη μαύρη φυλή!

Ο Emile Wickham δεν θα το άφηνε όμως να περάσει έτσι αυτό και του επιδικάστηκε τελικά αποζημίωση 10.000 δολαρίων από το εστιατόριο. Ο Wickham είχε πάει το 2014 για να γιορτάσει τα γενέθλιά του με τρεις ακόμα μαύρους φίλους του, όταν και τον ενημέρωσαν πως ήταν η πολιτική τους να πληρώνει ο πελάτης προκαταβολικά.

Δεν ήταν για όλους βέβαια, παρά μόνο για τους μαύρους. Ο Wickham πλήρωσε μεν τον λογαριασμό πριν καταφτάσουν τα πιάτα, φρόντισε ωστόσο να ενημερωθεί από τους λευκούς πελάτες πως η εν λόγω πολιτική δεν εφαρμοζόταν σε αυτούς. Ο εστιάτορας προσπάθησε μάλιστα να δικαιολογηθεί στο δικαστήριο πως η πολιτική αφορούσε σε νέους πελάτες και είχε μόλις καθιερωθεί, μόνο που οι δικαστές δεν βρήκαν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

eestkn2

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Vancouver Sun», το μέτρο αφορούσε ανεπίσημα στους μαύρους πελάτες, καθώς ακόμα και ο εστιάτορας δεν βρήκε κανέναν μάρτυρα που να υποστηρίζει το σενάριό του. «Η απλή παρουσία ενός μαύρου άντρα στο εστιατόριο θεωρήθηκε πως ήταν επαρκής απόδειξη για την υποτιθέμενη τάση του να επιδοθεί σε εγκληματική συμπεριφορά», κατέληξε ο δικαστής.

Ο οποίος ανάγκασε τον ιδιοκτήτη όχι μόνο να δώσει αποζημίωση, αλλά και να κρεμάσει στο ρατσιστικό μαγαζί του τον κώδικα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οντάριο και σε εμφανές μάλιστα σημείο…