Να αναλύσει την αρνητική έκβαση των εκλογών της 4ης Μαρτίου, στην εθνική διεύθυνση του κόμματος, ετοιμάζεται η ιταλική κεντροαριστερά η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Ρώμη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Βουλή, Έτορε Ροζάτο, έκανε γνωστό ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του κόμματος, Ματέο Ρέντσι «δεν θα λάβει μέρος, ως υποψήφιος, στις επόμενες ανοικτές εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος». Ο Ροζάτο, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού La 7, πρόσθεσε ότι «οι Δημοκρατικοί δεν εννοούν να μπουν ούτε σε κυβέρνηση με την Λέγκα, ούτε με τα Πέντε Αστέρια».

«Όσοι έλαβαν από τους ιταλούς την εντολή να κυβερνήσουν, πρέπει να το πράξουν και να δείξουν αν διαθέτουν τις σχετικές ικανότητες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την γραμμή του Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα, όμως, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια και ζήτησε «να καταβληθεί προσπάθεια, συγχρόνως, ώστε να επιστρέψουν μέσα στο κόμμα στελέχη όπως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο επικεφαλής της αριστερής δύναμης Ελεύθεροι και Ίσοι, Πιέτρο Γκράσο».

Είναι σαφές, πάντως, ότι η εσωτερική αντιπαράθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα για το αν θα πρέπει να επιλεγεί η συγκυβέρνηση με άλλη πολιτική δύναμη ή η παραμονή στην αντιπολίτευση, έχει μόλις αρχίσει και ότι για να ληφθεί μια οριστική απόφαση, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.