Παρέμβαση στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου, πρόκειται να κάνει ένας δικηγόρος, ενώπιον του ειδικού στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο, πράγμα πρωτοφανές σε μια τέτοιου είδους διαδικασία, προκειμένου να ζητήσει τη δημοσίευση της μαρτυρίας ενός Σαουδάραβα για την κακομεταχείριση που ο ίδιος διατείνεται ότι υπέστη, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Ο Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, φερόμενος ως ο ιθύνων νους της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού καταδρομικού USS Cole, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων το 2000, παρουσιάσθηκε, ντυμένος με τη λευκή ενδυμασία των κρατουμένων, στην προκαταρκτική ακρόαση της δίκης του που αναμεταδίδεται στη στρατιωτική βάση Φορτ Μιντ, του Μέριλαντ.

Ο υπόδικος αντιμετωπίζει βάσει του κατηγορητηρίου την εσχάτη των ποινών.

Οι συνήγοροί του ανακοίνωσαν πως θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών για τις συνθήκες κράτησής του στις μυστικές φυλακές της CIA, στο διάστημα μεταξύ 2002 και 2003, όπου υπεβλήθη σε μία μακρά σειρά εικονικών πνιγμών και άλλων αμφιλεγόμενων τεχνικών ανάκρισης, προτού μεταφερθεί στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Επτά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι γνωστές εφημερίδες Ουάσιγκτον Ποστ και Τάιμς της Νέας Υόρκης, έχουν ζητήσει να μεταδοθεί ζωντανά η ακροαματική διαδικασία τη στιγμή της κατάθεσης του Νασίρι.

Ο νεοϋορκέζος δικηγόρος Ντέιβιντ Σουλτς, που αντιπροσωπεύει αυτά τα μέσα ενημέρωσης, θα παρέμβει προς το τέλος της διαδικασίας, ανακοίνωσε ο στρατοδίκης Τζέιμς Πολ. Η παρέμβαση ενός δικηγόρου άσχετου προς τα συμφέροντα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών σε ένα ειδικό στρατοδικείο αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός, τονίζει ειδικός.

Ο Σουλτς πρόκειται να επικαλεσθεί το πρώτο άρθρο του Αμερικανικού Συντάγματος για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Σε επιστολή του προς το δικαστήριο τονίζει πως η κακομεταχείριση που υπέστη ο Νασίρι έχει ήδη λάβει δημόσιες διαστάσεις και έχει εξάψει το ενδιαφέρον του κοινού.

Ο ίδιος τονίζει πως ήδη οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν τις δίκες στο Γκουαντάναμο πίσω από έναν γυάλινο πίνακα με μία χρονική καθυστέρηση 40 δευτερολέπτων, που επιτρέπει στην λογοκρισία να απαλείψει τα σημεία εκείνα που θεωρείται πως αποτελούν στρατιωτικό απόρρητο. Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του Νασίρι «θα υπονόμευε τη νομιμότητα και την αξιοπιστία των ειδικών στρατοδικείων», επιχειρηματολογεί στην επιστολή του ο νομικός.