Οι άγγλοι οινοποιοί στοχεύουν στη δημιουργία του νεότερου και μεγαλύτερου αμπελώνα της χώρας, ο οποίος θα είναι σε θέση να παράγει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φιάλες το χρόνο και θα ανταγωνίζεται ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στη Γαλλία.

Το γραφικό οικόπεδο των 400 στρεμμάτων ανήκει σε έναν Γάλλο και βρίσκεται σε μια πλαγιά στο ανατολικό Σάσεξ, μόλις 140 χιλιόμετρα μακριά από τη Καμπανία της Γαλλίας.

Το κτήμα «Rathfinny» θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ευρώπη και οι οινοποιοί στοχεύουν στη κεφαλαιοποίηση της αυξημένης ζήτησης – τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο – του αγγλικού αφρώδη οίνου.

«Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για την οινοπαραγωγή της Βρετανίας. Ευελπιστώ πως το Rathfinny θα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται μεγάλους αμπελώνες, όπως εκείνους του Bollinger και Pol Roger. Ο οίνος μας θα πωλείται όχι μόνο στα καλύτερα εστιατόρια της Αγγλίας, αλλά και σε εκείνα του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ», δηλώνει ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του αμπελώνα, Mark Driver.

Μέσα στη βδομάδα θα φυτευτούν τέσσερα διαφορετικά είδη σταφυλιού – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, και Riesling. Περίπου 50 στρέμματα σταφυλιών θα έχουν φυτευτεί μέχρι το 2020.

Το πρώτο κρασί θα είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ οι πρώτες φιάλες αφρώδη οίνου θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2016 ή 2017.

«Θα παράγουμε περιορισμένη ποσότητα κρασιού, καθώς το σχέδιο μας προβλέπει κατά κύριο λόγο έναν αμπελώνα αφρώδη οίνου. Ο υψηλής ποιότητας αφρώδης οίνος του Σάσεξ απαιτεί τουλάχιστον τρία χρόνια ζύμωσης στη φιάλη, οπότε θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί», συνεχίζει ο ιδιοκτήτης.

Ο Cameron Roucher, διευθυντής γραφείου στο Rathfinny, ο οποίος μετακόμισε από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία για να λάβει μέρος στο φιλόδοξο έργο, δήλωσε: «Το έδαφος, το κλίμα και η γεωγραφία της περιοχής καθιστούν κατάλληλη τη παραγωγή αφρώδη οίνου».

Ο αμπελώνας θα διαθέτει προσωπικό 30 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και περισσότερους από 200 όταν φυτευτεί πλήρως.