Απαγόρευση διάρκειας ενός έτους στην κλειτοριδεκτομή, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, επέβαλε η Λιβερία. Ωστόσο ήδη ακούγονται φωνές για αδυναμία εφαρμογής της απαγόρευσης και από τον νέο πρόεδρο της χώρας Ζορζ Γουεά ζητείται να υπάρξει μόνιμη νομοθεσία που να απαγορεύει αυτή τη βαναυσότητα.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από την πρώην πρόεδρο της χώρας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, η οποία υπέγραψε προεδρικό διάταγμα την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν παραδώσει τη θέση της στον εκλεγμένο διάδοχό της. Η κίνηση όμως δεν γνώρισε πολλή δημοσιότητα και την επισκίασε η ανάληψη των καθηκόντων του από τον πρώην ποδοσφαιριστή Τζορτζ Γουεά.

Η απαγόρευση ορίζει ως αδίκημα το να υποβάλλει κάποιος σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών, μπορεί όμως ακόμα να γίνεται σε άτομα πάνω από 18 ετών, με τη συγκατάθεσή τους.

Οι υποστηρικτές της ολικής απαγόρευσης της κλειτοριδεκτομής ζητούν να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση γιατί πολλές φορές οι γυναίκες δίνουν τη συγκατάθεσή τους υπό πίεση.

«Είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς καθώς υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να υπάρξει μηδενική ανοχή για την κλειτοριδεκτομή στη Λιβερία» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Equality Now.

Σύμφωνα με το Reuters, στη χώρα των 4,6 εκατομμυρίων πολιτών, περίπου οι μισές γυναίκες έχουν υποβληθεί σε αυτή τη βαρβαρότητα. Πέρσι, η βουλή της χώρας αφαίρεσαν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων από τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, χαρακτηρίζοντάς τον «θέμα κουλτούρας».

Στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πάντως πως η κλειτοριδεκτομή εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε περίπου τριάντα χώρες της Αφρικής, παρότι σχεδόν όλες έχουν απαγορεύσει την πρακτική.

(φωτογραφία αρχείου)