Δηλώσεις αναμένεται να κάνει στις 3 ώρα Ελλάδας ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Το μήνυμα του Ραχόι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας.

Οι υπέρμαχοι της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνει το ΑΜΠΕ, δείχνουν έτοιμοι να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της περιφέρειας, με την πολιτική κρίση στην Ισπανία να βαθαίνει και πάλι.

Εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, οι καταλανοί αυτονομιστές αναζητούν τον τρόπο για να επανέλθουν στην εξουσία στην Καταλονία. «Το ισπανικό κράτος ηττήθηκε» δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, μετά τη δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Πουτζντεμόν κέρδισε το στοίχημα της ανασύστασης της αυτονομιστικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τον ίδιο να έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του. Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αποσχιστική δράση και στάση, ενώ ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας παραμένει προφυλακισμένος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση νίκης θα αποκαταστήσει την κυβέρνηση που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη στις 27 Οκτωβρίου μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Αλλά, εάν επιστρέψει στην Ισπανία, θα συλληφθεί. Αν και βουλευτής, δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του από το κελί του και εάν το νέο κοινοβούλιο τον επιλέξει ως πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Συνολικά, μεταξύ των νέων βουλευτών του αυτονομιστικού στρατοπέδου, τρία άτομα βρίσκονται στη φυλακή και πέντε στην εξορία.

Ο Πουτζντεμόν έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σήμερα στις 13:00, κατά την οποία ενδεχομένως να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Πάντως, εάν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Μαρτίου, νέες εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν τους δύο επόμενους μήνες.