«Επείγουσες συνομιλίες» θα έχει η Βρετανία με τους εταίρους της επί της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου για τη συγκρότηση κοινής ειρηνευτικής δύναμης ΟΗΕ – Αράβων για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλαμ Χέιγκ.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι μια τέτοια αποστολή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διάσωση της ζωής ανθρώπων, υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ θα θέσει τέλος στη βία κατά των πολιτών, θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις και θα εφαρμόσει μια αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, χαιρέτισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος, έλαβε «σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσης του συριακού καθεστώτος».

Εν τω μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, αλλά απέφυγε να δηλώσει σαφώς εάν υποστηρίζει την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για τη συγκρότηση κοινής ειρηνευτικής δύναμης του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία.

«Η Κίνα υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιου Γουεϊμίν.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να προσφέρει εποικοδομητική βοήθεια με βάση το καταστατικό του και τους κανόνες των διεθνών σχέσεων», τόνισε ο Λιου.