Την υποστήριξη της χώρας του στη δημιουργία, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ, μίας ομάδας «Φίλων της Συρίας» εξέφρασε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας παράλληλα να αποσταλεί το ταχύτερο διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό πληθυσμό.

«Κάνουμε έκκληση για την ανάδυση ενός πνεύματος συνείδησης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μίας ομάδας όπως ‘οι φίλοι μίας δημοκρατικής Συρίας’, ή όποια άλλη ονομασία της δοθεί. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε», τόνισε ο Νταβούτογλου από την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Μία «νέα διεθνής πρωτοβουλία» θα επιτρέψει να αποσταλεί ένα «μήνυμα» στον συριακό λαό, ότι δεν είναι μόνος του, τόνισε ο Νταβούτογλου.

«Ευελπιστούμε πως με ένα ηχηρό μήνυμα όπως αυτό, εκείνοι που υποστηρίζουν τον Μπάσαρ αλ Άσαντ, ή το καθεστώς του, θα ξανασκεφθούν τις θέσεις τους», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες το περασμένο Σάββατο έκαναν χρήση του βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ κατά της απόφασης που καταδίκαζε το συριακό καθεστώς και καλούσε τον Άσαντ να παραδώσει την εξουσία.

Οι «φίλοι της Συρίας» κατά την αμερικανική διπλωματία, θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιτάχυνση των κυρώσεων κατά της Συρίας.

«Είναι πλέον καιρός να φθάσει στις πόλεις ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην πόλη Χομς, στο κέντρο της Συρίας, την οποία σφυροκοπούν οι κυβερνητικές δυνάμεις. «Εάν η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να βοηθήσουν τη Συρία, θα πρέπει τότε να διευκολύνουν την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και αυτό δεν αποτελεί έξωθεν επέμβαση», τόνισε με νόημα ο Τούρκος υπουργός.