Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2009, ενδέχεται σύντομα να δικαστεί κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας.

Την απόφαση κατήγγειλε το επενδυτικό ταμείο Hermitage Capital, για το οποίο εργαζόταν ο δικηγόρος.

«Η ποινική έρευνα σε βάρος του Σεργκέι Μαγκνίτσκι ολοκληρώθηκε» ανακοίνωσε το υπουργείο. Η οικογένεια του δικηγόρου δεν είχε ζητήσει να τερματιστεί η έρευνα και επομένως ο φάκελος του θα διαβιβαστεί τώρα στο δικαστήριο.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν δικάζει τους νεκρούς» σημειώνει στη δική του ανακοίνωση το Hermitage Capital. Ένας εκπρόσωπός του ανέφερε ότι οι συγγενείς του Μαγκνίτσκι είχαν να επιλέξουν αν θα προχωρούσαν σε δίκη μετά θάνατον ή θα έκλειναν την υπόθεση, γεγονός που θα σήμαινε ότι αναγνωρίζουν την ενοχή του.

Ο Μαγκνίτσκι συνελήφθη το 2008 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, αφού νωρίτερα είναι καταγγείλει μια απάτη-μαμούθ εκ μέρους υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας και της εφορίας που στοίχισε στο ρωσικό δημόσιο και στο Hermitage Capital 5,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 130 εκ. ευρώ).

Πέθανε στη φυλακή, σε ηλικία 37 ετών.

Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τους δεσμοφύλακες την ημέρα του θανάτου του.