Μια μεγάλη καταστροφή, συμφωνεί η παγκόσμια κοινότητα, πως ήταν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, εκτιμά το Al Jazeera στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης φαίνονται επίσης αρκετά προφανείς. Οι ομοσπονδιακές αρχές θα επιβεβαιώσουν εκ νέου την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης για τα περισσότερα, αν όχι για όλα τα αμφισβητούμενα εδάφη, τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και τα συνοριακά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, η κουρδική πολιτική έχει ήδη απομονωθεί εντελώς, με τον περιφερειακό πρόεδρο και το κόμμα του να χάνουν ουσιαστικά κάθε νομιμοποίηση, ενώ μια σειρά αξιωματούχων συνεχίζουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την καταστροφή. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς η Βαγδάτη και το Έρμπιλ μπορούν να επιλύσουν τη διαφωνία τους ειρηνικά και με βιώσιμο τρόπο.

Η μακροπρόθεσμη επίλυση της διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες, πολύ λίγοι από τους οποίους είναι πιθανόν να υλοποιηθούν χωρίς μαζική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, η οποία στο παρελθόν δεν παρενέβη με επιτυχία. Μια σοβαρή συνταγματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να ακολουθήσει, κυρίως για τη δημιουργία μιας νέας κρατικής μορφής ομοσπονδιακού χαρακτήρα, η οποία θα είναι βιώσιμη. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό επιμερισμού των εσόδων και την καθιέρωση ενός δίκαιου και αμερόληπτου μηχανισμού επίλυσης διαφορών που να μπορούν να επικαλούνται και οι δύο πλευρές

Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι κανένας από αυτούς τους στόχους δεν θα επιτευχθεί και ότι η τρέχουσα κρίση θα αφεθεί στη μοίρα της. Ως εκ τούτου, εάν πρόκειται να υπάρξει λύση, θα πρέπει να προέρχεται από τη διεθνή κοινότητα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.