Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, που αναγορεύεται σήμερα, Σάββατο, πρόεδρος της Κολομβίας, δήλωσε χθες ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας του, η οποία μαστίζεται από μια ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν 50 χρόνια.

Ο Σάντος εξελέγη ως ο υποψήφιος που ενέκρινε ο απερχόμενος πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία, παρά την προσπάθειά του μέσω ενός δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Σάντος, δημοσιογράφος και οικονομολόγος, είναι γόνος μιας από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες οικογένειες της Κολομβίας. Έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη σκληρή πολιτική του Ουρίμπε, υπό τον οποίο υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας, εναντίον των αντάρτικων κινημάτων, αλλά και τη φιλική – προς τις επιχειρήσεις – οικονομική του πολιτική.

Στην ορκωμοσία του σήμερα αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, και ακόμη 5.000 καλεσμένοι. Απών θα είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο οποίος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Μπογκοτά.

Ο Σάντος εξελέγη με 69%, το υψηλότερο ποσοστό επί δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ιστορία της Κολομβίας, την 20η Ιουλίου.