Η Σουηδία θα δίνει αποζημίωση σε όσους τρανσέξουαλ ανθρώπους ευνουχίστηκαν αναγκαστικά πριν υποβληθούν σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που φέρνει η κεντροαριστερή κυβέρνηση στη Βουλή της χώρας όσοι άνδρες και γυναίκες αναγκάστηκαν να υποστούν υποχρεωτική στείρωση, προκειμένου να τους επιτραπεί να κάνουν εγχείρηση αλλαγής φύλου, θα λαμβάνουν αποζημίωση περίπου 24.000 ευρώ.

Μέχρι το 2013, ήταν υποχρεωτικό στην Σουηδία όσοι επιθυμούσαν να κάνουν εγχείρηση αλλαγής φύλου, να υποστούν στείρωση.

Σύμφωνα με το Reuters, υπολογίζεται ότι την αποζημίωση θα λάβουν περίπου 800 πολίτες.

Η Σουηδία, αν και θεωρείται χώρα πρότυπο κατά των διακρίσεων έχει μια σκοτεινή ιστορία που ανάγεται περίπου στα 1930, όταν οι Ρομά που ζούσαν στη χώρα υφίσταντο αναγκαστική στείρωση, προκειμένου να διατηρηθεί η φυλετική καθαρότητα των Σουηδών.

Περίπου 63.000 άνθρωποι – κατά τη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες- στειρώθηκαν μεταξύ του 1953 και του 1975, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του σουηδικού κράτους.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να θεωρούν απαραίτητη τη στείρωση προκειμένου να αναγνωριστεί σε κάποιον το δικαίωμα να κάνει αλλαγή φύλου, σύμφωνα με το Transgender Europe.