Ικανοποίηση εξέφρασε το κόμμα της Αούγκ Σαν Σούου Κίι, ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, για την αναμενόμενη επιλογή της χώρας για την προεδρία του Asean το 2014, επισημαίνοντας πως αυτή η εξέλιξη θα επιταχύνει τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ασίας ζήτησαν από τους ηγέτες των δέκα χωρών του Asean να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Μιανμάρ να αναλάβει την προεδρία του οργανισμού, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες ζητούν την απελευθέρωση της Αούνγκ και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

«Η απόφαση αυτή ενθαρρύνει την σημερινή κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο ανώτατος αξιωματούχος της Ένωσης για την Δημοκρατία Νιάν Ουίν.

«Πιστεύω ότι οι πολιτικές ενέργειες της Μιανμάρ θα εντατικοποιηθούν όταν αναλάβει την προεδρία και γίνει ισότιμο μέλος του Asean», πρόσθεσε.

Οι εργασίες της 19ης ετήσιας συνόδου του Asean άρχισαν σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας και ένα μεγάλο μέρος της ατζέντα τους θα είναι αφιερωμένο στην επιστροφή της Μιανμάρ στην διπλωματική σκηνή της περιοχής.