Περίπου 300 Αφγανοί μετανάστες διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βουλγαρίας, ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη δυτική Ευρώπη, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή του Ελσίνκι.

«Διαμαρτύρονται γιατί κρατούνται στη Βουλγαρία παρά τη θέλησή τους και ζητούν να φύγουν για τη Σερβία και από εκεί για τη δυτική Ευρώπη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της οργάνωσης Ιλιάνα Σάνοβα. Όπως διευκρίνισε, «περίπου 300 Αφγανοί» διαδήλωσαν στο κέντρο του Χαρμανλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται «ένταση» στο κέντρο αυτό, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι μετανάστες διαμαρτύρονται μόνο για «τις συνθήκες διαβίωσης».

Το Χαρμανλί, το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Βουλγαρία, στεγάζει σήμερα 3.800 ανθρώπους. Από αυτούς οι μισοί είναι Αφγανοί. Σήμερα δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να μπουν στο Χαρμανλί.

Η Βουλγαρία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Τουρκία και τη Σερβία από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περισσότεροι από τους 16.000 ανθρώπους που πέρασαν στη Βουλγαρία από τις αρχές του έτους έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα αυτή.

Η Σόφια σχεδιάζει την κατασκευή τριών νέων καταυλισμών κοντά στα σύνορά της με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα.