Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ζάμπια, Μάικλ Σάτα, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη χώρα, νικώντας τον απερχόμενο Ρουπία Μπάντα έπειτα από μια διαδικασία που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας κήρυξε τον Σάτα νικητή των εκλογών αφού λάμβανε 1.150.045 ψήφους, έναντι 961.796 ψήφων του Μπάντα, με το 95,3% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Σάτα, 74 ετών, γνωστός με το προσωνύμιο «βασιλική κόμπρα» λόγω των δηλητηριωδών σχολίων του, έλαβε περίπου 43% των ψήφων έναντι ενός ποσοστού 36% του Μπάντα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις 143 από τις 150 εκλογικές περιφέρειες.

«Κηρύσσω τον Μάικλ Τσιλούφια Σάτα εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ζάμπιας», είπε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Έρνεστ Σάκαλα.

Ο αριθμός των ψήφων που απομένει να καταμετρηθούν είναι χαμηλότερος από την διαφορά των δύο αντιπάλων, όπως εξήγησε η εκλογική επιτροπή.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας μετά τις εκλογές της Τρίτης στη χώρα, μεγαλύτερη εξαγωγός χαλκού στην Αφρική.

Ο Μπάντα, επίσης 74 ετών, ηγέτης του Κινήματος για την Πολυκομματική Δημοκρατία, που κυβερνά τη χώρα από το 1991, αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το αποτέλεσμα σήμερα.

Ο Σάτα είχε χάσει από τον Μπάντα με διαφορά μόλις 35.000 ψήφων, ή 2% το 2008.

Ο Σάτα χαμήλωσε τους τόνους της καταγγελτικής προεκλογικής ρητορικής του πριν από τις εκλογές, όταν καταφερόταν εναντίον των επιχειρήσεων της Κίνας που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι κινεζικές εταιρίες είχαν κάνει επενδύσεις 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα στα τέλη του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής πρεσβείας.

Ο Σάτα είχε κατηγορήσει τις κινεζικές εταιρίες στον τομέα των μεταλλωρυχείων ότι έχουν δημιουργήσει συνθήκες «σκλαβιάς» για τους εργαζόμενους, αψηφώντας την εργασιακή ασφάλεια και την τοπική κουλτούρα.