Το Ιράν μέχρι στιγμής τηρεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρσι με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμά του, υποστήριξε σήμερα ο Γιουβάλ Στάινιτς, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Πρόκειται για μια κακή συμφωνία όμως αποτελεί τετελεσμένο γεγονός και κατά την πρώτη χρονιά της εφαρμογής της δεν εντοπίσαμε καμία σοβαρή παραβίαση εκ μέρους των Ιρανών (…) ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η 12ετής συμφωνία θα είναι επιτυχής», είπε ο Ισραηλινός υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του.

Οι δηλώσεις του Στάινιτς έγιναν μετά από μια σοβαρή «παραφωνία» στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης με αφορμή μια δήλωση που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν. Την Παρασκευή, ο υπερεθνικιστής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, παραλλήλισε αυτή τη συμφωνία με τη Συμφωνία του Μονάχου, του 1938, που εξελίχθηκε σε σύμβολο της συνθηκολόγησης της Δύσης απέναντι στους Ναζί.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έφτασε μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο για να διακηρύξει την αντίθεσή του στη συμφωνία με το Ιράν, εξέδωσε μια ανακοίνωση στη συνέχεια προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους και υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ «δεν έχει κάποιον μεγαλύτερο σύμμαχο πέραν των ΗΠΑ».

Το Ιράν θεωρείται από το Ισραήλ ως ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός στην περιοχή. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρσι μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) συνοδεύτηκε από την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.