Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας και αντικατασκοπείας της Κολομβίας Χόρχε Αουρέλιο Νογκέρα καταδικάστηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο σε ποινή 25 ετών κάθειρξης για την ανάμιξή του στην δολοφονία ενός ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων — μεταξύ άλλων — και τη συνεργασία του με ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο δικηγόρος Νογκέρα καταδικάστηκε διότι συμμετείχε σε συνομωσία για την διάπραξη εγκλήματος, ενέχεται σε τουλάχιστον μια ανθρωποκτονία, απάτη και αποκάλυψη κρατικών μυστικών, και καλείται επίσης να καταβάλει πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ.

Επί των ημερών του στην ηγεσία της υπηρεσίας κατασκοπείας (2002-2005) ο Νογκέρα είχε θέσει τις δυνάμεις της στην διάθεση των παραστρατιωτικών, υποστήριξε η πολιτική αγωγή. Έδινε σε μέλη ακροδεξιών οργανώσεων θέσεις στην υπηρεσία και τους διέθετε πληροφορίες που βοηθούσαν τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου να διαπράττουν δολοφονίες ακτιβιστών, συνδικαλιστών, υποστηρικτών της αριστεράς κ.λπ.

Ο Νογκέρα και άλλοι πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορούνται επίσης — στο πλαίσιο άλλης δίωξης, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη — για τις παρακολουθήσεις μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κολομβίας, ηγετών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια της προεδρίας του Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010), ο οποίος επιμένει ότι ουδέποτε διέταξε τέτοιες ενέργειες.

Η καταδίκη αφορά έναν από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του συντηρητικού πρώην προέδρου Ουρίμπε στην πρώτη του θητεία. Ο Ουρίμπε έχει πιστωθεί το ότι αποκατέστησε σε σημαντικό βαθμό την ‘σταθερότητα’ στη χώρα των Άνδεων, αλλά κατηγορήθηκε επίσης για διάφορα σκάνδαλα.

Ο διευθυντής της Διοικητικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (DAS) Νογκέρα κατηγορείτο ότι έδωσε στους ακροδεξιούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να δολοφονήσουν τον Φρανσίσκο Κορέα, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που υποστηρίχθηκε από καταθέσεις πρώην πρακτόρων της υπηρεσίας και αφοπλισμένων πρώην παραστρατιωτικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Νογκέρα για 20 χρόνια.

Ο Ουρίμπε και οι συνεργάτες του είχαν κατηγορηθεί για σειρά σκανδάλων, από το ότι παρείχαν σε υποστηρικτές τους επιδοτήσεις ως το ότι στρατιωτικοί δολοφονούσαν πολίτες που έντυναν εν συνεχεία αντάρτες.

Τον Ιούλιο, ένας πρώην υπουργός Γεωργίας, ο Φελίπε Άριας, γνωστός με το προσωνύμιο «ο Μικρός Ουρίμπε», απαγορεύθηκε να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για 16 χρόνια εξ αιτίας ενός σκανδάλου που αφορούσε χορήγηση παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων.

«Η καταδίκη του Νογκέρα είναι ένα βήμα προς την απόδοση δικαιοσύνης στην Κολομβία. Αυτό που θέλουμε να δούμε τώρα είναι όλοι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπραξε η DAS, όποιοι κι αν είναι, να προσαχθούν άμεσα στην δικαιοσύνη», σχολίασε η Σούζαν Λι, διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την αμερικάνικη ήπειρο.