Η ουκρανή στρατιωτική πιλότος Νάντια Σαβτσένκο, που απελευθερώθηκε σήμερα έπειτα από φυλάκιση περίπου δύο χρόνων στη Ρωσία, δήλωσε κατά την άφιξή της στο Κίεβο ότι είναι έτοιμη να «θυσιαστεί εκ νέου» για την Ουκρανία.

«Είμαι έτοιμη να θυσιαστώ εκ νέου στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία», δήλωσε, εμφανώς κουρασμένη, ενώπιον του πλήθους των δημοσιογράφων που την περίμεναν στο αεροδρόμιο Μπορισπίλ του Κιέβου». Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, γιατί έχετε αγωνιστεί για εμένα (…). Αν οι άνθρωποι δεν έπαιρναν τον λόγο, οι πολιτικοί θα έμεναν σιωπηλοί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι έδωσε χάρη στην ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο για «ανθρωπιστικούς λόγους» με την ελπίδα ότι η απελευθέρωσή της θα βοηθήσει να μειωθεί η ένταση στην ουκρανική σύγκρουση και να αποφευχθούν νέες απώλειες ζωών.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι χαιρέτισε «ένα καλό νέο που περιμέναμε καιρό».

«Η Νάντια Σαβτσένκο είναι ελεύθερη και επιστρέφει στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter η Μογκερίνι, εκφράζοντας τη χαρά της για ένα “καλό νέο που περιμέναμε καιρό, το οποίο η Ε.Ε. γιορτάζει μαζί με τη χώρα της».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε από την πλευρά του «ευτυχής και ανακουφισμένος» για την απελευθέρωση της Σαβτσένκο, η οποία κρατείτο εδώ και δύο χρόνια στη Ρωσία και ανταλλάχθηκε με δύο ρώσους στρατιωτικούς.

«Είναι ένα καλό νέο, για το οποίο έχουμε εργαστεί καιρό και το οποίο περιμέναμε καιρό», συνέχισε ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).