Οι χάρτες που ακολουθούν, διαφέρουν από τους συνηθισμένους και μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο με άλλο μάτι. Πρόκειται για χάρτες που μας δίνουν ενδιαφέροντα στατιστικά για τις χώρες και τους πολίτες αυτών και τους δημοσιεύει η βρετανική Telegraph.

Προσδόκιμο ζωής

maps1

Αυτός ο χάρτης δείχνει τον κόσμο σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής. Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που το προσδόκιμο ζωής είναι κάτω από τα 60 έτη. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής είναι στη Σιέρα Λεόνε, όπου είναι τα 46 έτη. Η Ιαπωνία στην αντίπερα όχθη έχει μέσο προσδόκιμο ζωής τα 84 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ασφαλέστερες χώρες

maps2

Αυτός ο χάρτης δείχνει ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς για επίσκεψη και ποιες λιγότερο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Η Ελλάδα είναι με πράσινο χρώμα κι άρα στις ασφαλείς επιλογές.

Πυκνότητα πληθυσμούmaps3

Οι περισσότερο και οι λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες παρουσιάζονται σε αυτό το χάρτη με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Τμήμα Πληθυσμού του ΟΗΕ. Η Ασία, αλλά και κάποιες χώρες της Ευρώπης, κρατούν τα «σκήπτρα» των χωρών με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού.

Κατανάλωση αλκοόλ

maps4

Ο χάρτης αυτός απεικονίζει την κατανάλωση αλκοόλ κατά κεφαλήν. Η Λευκορωσία είναι στην κορυφή καθώς εκεί, σύμφωνα με έρευνες, ένας μέσος ενήλικας καταναλώνει 17,5 λίτρα καθαρής αλκοόλης το έτος. Ακολουθεί η Μολδαβία, η Λιθουανία, η Ρωσία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

maps5

Αυτός ο χάρτης παρουσιάζει ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ιταλία, Κίνα, Ισπανία και Γαλλία είναι στην κορυφή κατέχοντας 51, 48, 44 και 41 αντίστοιχα.

Συχνοί ταξιδιώτες

maps6

Σε αυτόν το διαφορετικό χάρτη βλέπουμε από ποιες εθνικότητες είναι οι πιο συχνοί ταξιδιώτες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2014 από την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του μεγέθους και του πλούτου της χώρας, οι ΗΠΑ είναι μίλια μπροστά από κάθε άλλο έθνος, με 9.553.214 αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια. Επόμενη στη λίστα είναι η Κίνα με 3.356.756 αναχωρήσεις.

Τα πιο πράσινα μέρη του κόσμου

maps7

Αυτός ο χάρτης δείχνει τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η Λατινική Αμερική, χώρες της Αφρικής, αλλά και της βόρειας Ευρώπης βρίσκονται στην κορυφή. Υπάρχουν ωστόσο και χώρες με λιγότερο από 1% δασικής έκτασης.

Θανατηφόρα τροχαία

maps8

Κάθε χώρα σε αυτό το χάρτη έχει ένα χρώμα το οποίο αντικατοπτρίζει τον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων ανά 100.000 κατοίκους ετησίως που οφείλονται σε κακή οδηγική συμπεριφορά, αλλά και σε επικίνδυνους δρόμους. Λιβύη και Ιράκ είναι στο «κόκκινο», ενώ σχετικά επικίνδυνο οδικό δίκτυο μπορεί επίσης να βρεθεί στον Ισημερινό, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Κένυα.