Η Συρία έκρινε σήμερα πως οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες ήταν το «αναπόφευκτο αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών και μιας ανοχής για την τρομοκρατία» και κάλεσε να αναληφθεί μια διεθνής προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων SANA, δήλωσε επίσης πως οι επιθέσεις ήταν η συνέπεια του ότι ορισμένες χώρες «χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις μετριοπαθείς».

Η συριακή κυβέρνηση υποστηρίζει πως όλες οι ένοπλες ομάδες που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι τρομοκράτες, Οι αντίπαλοι του Άσαντ στη Δύση έχουν χαρακτηρίσει το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Νόσρα ως τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά λένε πως πολλοί Σύροι αντάρτες ανήκουν σε μετριοπαθείς φατρίες.

«Η Συρία, η οποία αντιμετωπίζει την τρομοκρατία των τακφίρι για πέντε χρόνια, ανανεώνει την έκκλησή της να ενωθούν όλες οι ειλικρινείς διεθνείς προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της τρομοκρατίας», μετέδωσε το SANA επικαλούμενο την πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου σχολίασε τις σημερινές επιθέσεις στο Βέλγιο λέγοντας ότι η Ευρώπη φλέγεται από τη «φωτιά» που προέρχεται από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή η οποία έδειξε την αυξανόμενη απειλή που θέτουν οι σκληροπυρηνικές ομάδες των «τακφίρι».

«Η φωτιά από την οποία η Ευρώπη ιδιαίτερα και ο κόσμος γενικότερα φλέγεται είναι από την ίδια που ορισμένα καθεστώτα προκάλεσαν στη Συρία και σε άλλα κράτη στην περιοχή», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις.

Η Χεζμπολάχ, η οποία πολεμά στη Συρία στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρεται στις τζιχαντιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος ως οι «τακφίρι» – ένας υποτιμητικός αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για τους ισλαμιστές που θεωρούν άπιστους όσους Μουσουλμάνους δεν μοιράζονται το δικό τους όραμα για το Ισλάμ.