Oι μεταρρυθμιστές και οι μετριοπαθείς σύμμαχοί τους που υποστηρίζουν τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί κατέγραψαν μεγάλα κέρδη έναντι των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής, ωστόσο κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία, σύμφωνα με την επίσημα και τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πλειονότητα των υπερσυντηρητικών έχασε τις έδρες της στο Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος Ροχανί μπορεί, εκτός των συμμάχων του, να υπολογίζει στις ψήφους των μετριοπαθών συντηρητικών βουλευτών σε ορισμένα νομοσχέδια ή μεταρρυθμίσεις.

Εκ των 290 εδρών, τις 103 κατέλαβαν οι συντηρητικοί ή οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτούς, τις 95 οι μεταρρυθμιστές/μετριοπαθείς ή δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτούς και 14 από τους ανεξάρτητους, η πολιτική ροπή των οποίων δεν έχει προς το παρόν ξεκαθαριστεί.

Πρέπει να προστεθούν 4 συντηρητικοί μετριοπαθείς τους οποίους υποστήριξαν οι μεταρρυθμιστές και 5 εκπρόσωποι των θρησκευτικών μειονοτήτων που σε γενικές γραμμές δεν έχουν προοσχωρήσει σε συγκεκριμένη πολιτική παράταξη.

Ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί τον Απρίλιο με στόχο τον καταμερισμό 69 εδρών όπου κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε επαρκή αριθμό ψήφων ώστε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι μεταρρυθμιστές, οι οποίοι είχαν εν μέρει μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του 2012, δεν διέθεταν παρά περίπου 30 βουλευτές –έναντι περίπου 200 των συντηρητικών– στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Με τους μετριοπαθείς συμμάχους τους, θα είναι τουλάχιστον 3 φορές περισσότεροι στο επόμενο κοινοβούλιο.

Επιπλέον το κοινοβούλιο του Ιράν θα μετρά τουλάχιστον 14 γυναίκες, στην πλειονότητά τους μεταρρυθμίστριες, έναντι 9 προηγουμένως, όλες τους συντηρητικές.