Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ κέρδισε την πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην κούρσα του 2016 για τον Λευκό Οίκο, όμως χθες το βράδυ στην Αϊόβα υπήρξε και ένας άλλος μεγάλος νικητής: ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο και το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Επί μήνες ο Κρουζ και ο Τραμπ έδωσαν τον τόνο στην προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με ακραίες δηλώσεις και τοποθετήσεις που προκάλεσαν οργή, ενώ οι πιο μετριοπαθείς υποψήφιοι διαπληκτίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος.

Από καιρό η ελπίδα των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν να αναδείξουν έναν «πρωταθλητή». Και τη Δευτέρα το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ρούμπιο, ο οποίος τερμάτισε με διαφορά στήθους πίσω από τον Τραμπ και μόνο λίγες μονάδες πίσω από τον Κρουζ.

Όταν ο Ρούμπιο ανέβηκε στο βήμα στην αίθουσα συνεστιάσεων ενός ξενοδοχείου μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, έβγαλε μια ομιλία νίκης. «Είναι η στιγμή που έλεγαν ότι δεν θα έρθει ποτέ», τόνισε ο γερουσιαστής, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θητεία του. «Επί μήνες μας έλεγαν ότι δεν έχουμε καμιά πιθανότητα».

Η μάχη για το χρίσμα έχει μπει αναμφισβήτητα σε μια νέα φάση.

«Έχουμε μια κούρσα μεταξύ τριών», λέει ο Κρεγκ Ρόμπινσον, ο πρώην πολιτικός διευθυντής της οργάνωσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊόβα.

Η επίδοση του Ρούμπιο προκάλεσε σοκ σε πολιτικούς παρατηρητές της Αϊόβα όπως ο Ρόμπινσον, ο οποίος είχε προβλέψει ότι ο Ρούμπιο θα τερμάτιζε πολύ πίσω από τους Τραμπ και Κρουζ, συγκεντρώνοντας γύρω στο 15%-18% των ψήφων. Συγκέντρωσε 23%.

Η επίδοση του Ρούμπιο θα ενισχύσει το επιχείρημά του ότι οι υποστηρικτές άλλων μετριοπαθών υποψηφίων του κατεστημένου, όπως ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρζι Κρις Κρίστι και ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισιτς, θα πρέπει να στρέψουν σ’ αυτόν την υποστήριξή τους και τα χρήματά τους.

Ο Ρούμπιο χρειάζεται τα επιπλέον χρήματα. Η επιτροπή της προεκλογικής εκστρατείας του συγκέντρωσε λίγο περισσότερα από 14 εκατ. δολάρια από δωρητές το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ποσό που τον φέρνει με απόσταση πίσω από τον Κρουζ, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα, η εκστρατεία του έχει συγκεντρώσει σχεδόν 40 εκατομμύρια, ενώ ο Κρουζ έχει συγκεντρώσει 47 εκατομμύρια.

Η τρίτη θέση που κατέλαβε ο Ρούμπιο στις προκριματικές της Αϊόβα σημαίνει ότι «είναι ο συναινετικός υποψήφιος του κατεστημένου», υπογράμμισε ο Ντάγκλας Γκρος, στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Ντε Μόινς.

Ο Ρούμπιο έφτασε χθες το βράδυ αεροπορικώς στο Νιού Χαμσάιρ και αναμένεται ότι θα υποστηρίξει αυτό το επιχείρημα απευθυνόμενος εκεί στους ψηφοφόρους πριν από τις προκριματικές στην Πολιτεία αυτή που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Φεβρουαρίου.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία στην Αϊόβα, πολλοί από τους στόχους των επικρίσεων του Ρούμπιο ήταν ίδιοι με αυτούς των Κρουζ και Τραμπ: το Ισλαμικό Κράτος, η μετανάστευση και η μεταρρύθμιση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, γνωστή ως Obamacare. Όμως ενέταξε την κριτική του σ’ ένα περισσότερο αισιόδοξο, συνολικό μήνυμα. Αν κερδίσει το χρίσμα και εκλεγεί, ο Ρούμπιο, ένας γεννημένος στις ΗΠΑ γιος κουβανών μεταναστών, θα είναι ο πρώτος ισπανόφωνος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν είναι αρκετό να είσαι απλώς θυμωμένος», είπε ο Ρούμπιο απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας του το σαββατοκύριακο πριν από την ψηφοφορία. «Ο θυμός δεν είναι σχέδιο. Ο θυμός δεν είναι λύση».

Πολίτες της Αϊόβα που υποστήριξαν τον Ρούμπιο στην προκριματική ψηφοφορία είπαν στο Reuters ότι ανταποκρίθηκαν στο θετικό μήνυμά του και τον θεωρούν τον επικρατέστερο για να νικήσει την Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον εκείνη κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

«Αναζητούσα κάποιον που θα είναι πραγματικά ένας παράγοντας αλλαγής και πιστεύω ότι ο Μάρκο Ρούμπιο είναι αυτός ο άνθρωπος», δήλωσε ο 56χρονος Κέβιν Χιούρκαμπ από το Κλάιβ της Αϊόβα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ρούμπιο επικράτησε τόσο του Κρούζ όσο και του Τραμπ στις αστικές περιοχές της Αϊόβα – Ντε Μόινς, Αϊόβα Σίτι, Ντάβενπορτ-, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις όταν η κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών περάσει σε πιο πυκνοκατοικημένες και πολυάνθρωπες Πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Οχάιο.