Η Ρωσία δεν θα πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και εξακολουθεί να θεωρεί μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νόμιμο σε αυτή την κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Η προσέγγιση της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει: δεν θα ενταχθούμε σε αυτή την ομάδα, δεν θα συμμετάσχουμε στις δραστηριότητές της. Αυτό αφορά επίσης και την επικείμενη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η ουσία των προσπαθειών της Ομάδας Επαφής, αν την κρίνουμε από τις αποφάσεις των συνόδων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου στη Ντόχα, στις 5 Μαΐου στη Ρώμη και στις 9 Ιουνίου στο Αμπου Ντάμπι, είναι η παροχή υποστήριξης σε μία από τις πλευρές που παίρνουν μέρος στη κρίση που συνεχίζεται στη Λιβύη», προσθέτει το υπουργείο.

Η Ρωσία απείχε στη διάρκεια της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία απόφαση που άνοιξε το δρόμο για τη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη και από τότε επικρίνει τους στόχους και την ένταση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Η διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία δημιουργήθηκε στις 29 Μαρτίου στο Λονδίνο, περιλαμβάνει όλες τις χώρες οι οποίες παίρνουν μέρος στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ εναντίον του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.