Η εμπλοκή της Μόσχας θα παρατείνει τον πόλεμο, προειδοποιούν ένας κούρδος διοικητής και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, μέλος της ηγεσίας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ο Σίπαν Χέμο, ο διοικητής των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) δήλωσε ότι η ανάμειξη των μεγάλων δυνάμεων στη Συρία σημαίνει ότι ο εμφύλιος πόλεμος μπορεί να διαρκέσει και δέκα χρόνια. Ο κούρδος διοικητής μιλούσε στο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν ακόμη οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις αναλάβουν δράση στη Συρία.

«Τώρα η λύση δεν βρίσκεται στα χέρια των Σύρων. Αυτό που συμβαίνει τώρα μπορεί να ονομασθεί σύγκρουση τιτάνων στη συριακή γη… ένας πόλεμος αλλαγής χαρτών. Μοιάζει με τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, όπου οι μεγάλες δυνάμεις μάχονται για να χωρίσουν ζώνες επιρροής…Δυστυχώς, θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν μακρύ πόλεμο που μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια».

Ταυτόχρονα, ανώτατος διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο Μπασάρ αλ Ζούμπι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές για την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα παρατείνουν περισσότερο τον τετραετή πόλεμο στη Συρία και κάλεσε τις αραβικές χώρες να στείλουν αντάρτες με αντιαεροπορικά όπλα.

«Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές θα παρατείνουν, κατ’ αρχάς, τη ζωή του πολέμου. Στη συνέχεια, θα οδηγήσουν στην εξάπλωση του εξτρεμισμού, διότι, όταν ο πόλεμος γίνεται ολικός πόλεμος κατά του συριακού λαού, δεν θα εγκαταλείψει τους στόχους του, και θα υπάρξει εύφορο έδαφος για την προσέλκυση ξένων μαχητών για να πολεμήσουν τους Ρώσους», δήλωσε ο αλ Ζούμπι, αρχηγός του Στρατού του Γιαρμούκ, που ανήκει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.