Στη δικαιοσύνη κατά του σχεδίου της κυβέρνησης της Αυστραλίας να επιβάλει μία ομοιόμορφη αποκρουστική συσκευασία σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων απειλεί να προσφύγει η καπνοβιομηχανία Philip Morris. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012, τα πακέτα των τσιγάρων θα είναι πράσινου μουντού χρώματος και θα είναι καλυμμένα με προειδοποιήσεις, όποια και αν είναι η μάρκα τους.

Το μοναδικό στοιχείο που θα διακρίνει το ένα πακέτο από το άλλο θα είναι η μάρκα και το όνομα του προϊόντος, που θα είναι τυπωμένα με τους ίδιους χαρακτήρες.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε από την πλευρά του την Αυστραλία κατά του σχεδίου, το οποίο παραβιάζει την νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τη Philip Morris Asia, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το σχέδιο αυτό παραβιάζει τους όρους της διμερούς επενδυτικής συνθήκης ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και στην Αυστραλία.

«Η αφαίρεση της μάρκας και άλλων στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων της διμερούς επενδυτικής συνθήκης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η εκπρόσωπος Αν Εντουαρντς, «πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικό νομικό πρόβλημα και θα ζητήσουμε σημαντική χρηματική αποζημίωση για ζημίες».

Η αγωγή θα κατατεθεί σήμερα και με την κατάθεση αυτή θα αρχίσει μία περίοδος τρίμηνων διαπραγματεύσεων η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε διαιτητική απόφαση.

«Η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν αποτελεί μία απόφαση που λαμβάνουμε με ελαφρότητα, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μάς αφήνει άλλη επιλογή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Philip Morris.

«Δεν θα μάς εκφοβίσουν οι τακτικές των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, είτε πρόκειται για τακτικές πολιτικού χαρακτήρα, για επικοινωνιακές ή δικαστικές τακτικές», δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, τουλάχιστον 15.000 Αυστραλοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, γεγονός που κοστίζει 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ( 23 δισεκατομμύρια ευρώ) στη χώρα ετησίως σε ιατρικές δαπάνες και απώλεια παραγωγικότητας.