Τέσσερις χιλιάδες άνδρες της ενθοφρουράς και αλεξιπτωτιστές έχουν αναπτυχθεί στη φυλακή Ελ Ροντέο στη Βενεζουέλα επιχειρώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο του ιδρύματος όπου την τελευταία εβδομάδα σημειώνονται ταραχές με αποτέλεσμα είκοσι πέντε άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη φυλακή κρατούνται χιλιάδες παρότι η χωρητικότητά της είναι 750 άτομα.

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί με απόφαση των αρχών ενώ ακόμα δεν έχουν καταφέρει να «ανακαταλάβουν» τη φυλακή.

Περίπου 2.500 κρατούμενοι έχουν ήδη μεταχθεί σε άλλες φυλακές, ενώ άλλοι 1.000 αναμένεται να μεταχθούν από την ασφυκτικά γεμάτη φυλακή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι.

Ωστόσο περίπου 1.300 κρατούμενοι αρνούνται να τερματίσουν την εξέγερσή τους, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε εκ νέου σε διάλογο.

Η επιχείρηση έχει στόχο «την αποκατάσταση της τάξης και τον αφοπλισμό των κρατουμένων», μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε έγκλειστους  οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους- 24 κρατούμενους και έναν επισκέπτη.

Οι ταραχές είναι οι πιο αιματηρές στις φυλακές της Βενεζουέλας από τη σύγκρουση ανάμεσα σε κρατούμενους και φρουρούς που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 27 ανθρώπους το 1999.

Περίπου 300 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω επεισοδίων βίας μέσα στις φυλακές και λόγω των άσχημων συνθηκών εγκλεισμού, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πληθυσμός των εγκλείστων έχει αυξηθεί στους 50.000 ανθρώπους στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον  εκτελεστικό γραμματέα του ανώτερου σωφρονιστικού συμβουλίου, παρότι η χώρα έχει δυνατότητα εγκλεισμού περίπου 15.000 ανθρώπων, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ένα υπουργείο με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ και στόχο να βελτιώσει και να «εξανθρωπίσει» το σωφρονιστικό σύστημα.