Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας έχασε τη ζωή του όταν αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 500 άνθρωποι απέκλεισαν δύο κεντρικές οδούς στην ανατολική συνοικία αλ Τζαρίφ, υποστηρίζοντας ότι έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε εκτάσεις που οι αρχές διέθεσαν σε επενδυτές.

Με στόχο να απωθήσουν το πλήθος οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων και δακρυγόνων, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον τους κι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων.

Όπως υποστήριξε η αστυνομία οι διαδηλωτές ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν τα επεισόδια όταν αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα. «Καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν να συνεχίζουν τις ταραχές η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα κατά τις νόμιμες διαδικασίες. Ένας πολίτης τραυματίστηκε και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο όπου ακολούθως υπέκυψε στα τραύματά του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της αστυνομίας του Σουδάν

Ειρηνικά ισχυρίζεται πως ξεκίνησε η διαδήλωση ένας διαδηλωτής αναφέροντας πως αυτό που ζητούν είναι να «μας επιστρέψουν τη γη μας και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας, που η κυβέρνηση μας αφαίρεσε. Η κυβέρνηση απάντησε με βία: χτυπήθηκαν διαδηλωτές κι ερρίφθησαν δακρυγόνα», ανέφερε ο Οτμάν, κάτοικος της συνοικίας αλ Τζαρίφ.

Η αντιπολίτευση και ακτιβιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πατάσσει κάθε διαφωνία. Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης απείχαν από τις εκλογές της αντιπολίτευσης που κέρδισε ο πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην εξουσία, την οποία διατηρεί για ένα τέταρτο του αιώνα.

Παρόμοιο περιστατικό είχε δει τα φώτα της δημοσιότητας και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αστυνομία είχε διαλύσει μια διαδήλωση στο Χαρτούμ την οποία είχε πυροδοτήσει ο θάνατος μιας γυναίκας η οποία διαμαρτυρόταν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά το ζήτημα της γης.