Στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, έφτασε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, επίσκεψη που χαρακτηρίζεται απροσδόκητη καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά την αμερικανική επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λαντεν.

Ο εντοπισμός του αρχηγού της Αλ Κάιντα σε κτηριακό συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάτ, όπου μάλιστα λέγεται πως έμενε για χρόνια, ήγειρε αμφιβολίες για το κατά πόσο το Πακιστάν είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των ένοπλων ισλαμιστών.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν χαιρέτισε το θάνατο του Λάντεν αλλά άσκησε κριτική στη μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ μιλώντας για παραβίαση της κυριαρχίας της.

Η Κλίντον θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι και τον ‘Αχμαντ Πάσα, τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών (ISI). Η Αμερικανίδα υπουργός συνοδεύεται από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχο Μάικ Μάλεν.

Η αμερικανική πλευρά θα ζητήσει από το Πακιστάν περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των εξτρεμιστών Ταλιμπάν αλλά και βοήθεια για την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές εκφράζοντας σκεπτικισμό γιατί Πακιστανοί αξιωματούχοι δεν γνώριζαν για την παρουσία του μπιν Λάντεν στο βόρειο Πακιστάν ζητούν τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στη χώρα αυτή, το ρόλο της οποίας ο Λευκός Οίκος θεωρεί ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο γειτονικό Αφγανιστάν.