Την επέκταση των αεροπορικών επιδρομών στα κέντρα επιμελητειακής υποστήριξης
και λήψης αποφάσεων του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι και όχι τον
εξοπλισμό των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων επιδιώκουν Γαλλία και Βρετανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ.

«Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τον εμφύλιο πόλεμο η ισχύς της άλλης πλευράς πρέπει να εξουδετερωθεί και κατά συνέπεια τα στρατιωτικά πλήγματα που ζητούμε έχουν ως στόχο να αποφευχθεί ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Στόχος μας δεν είναι να οργανώσουμε ένα πολεμικό μέτωπο αλλά η επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι στα στρατόπεδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ο Ζεράρ Λονγκέ παραδέχθηκε ότι η υιοθέτηση της απομάκρυνσης του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία ως στόχου του συνασπισμού υπερβαίνει το γράμμα της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αλλά θεωρώ ότι τρεις μεγάλες δυνάμεις να λένε το ίδιο πράγμα, είναι σημαντικό για τον ΟΗΕ και ίσως κάποια στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήσει μία απόφαση», πρόσθεσε.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία «θα κωλυσιεργήσουν φυσικά. Αλλά ποιά είναι η μεγάλη δύναμη που μπορεί να αποδεχθεί ότι ένας αρχηγός κράτους μπορεί να διευθετήσει τα προβλήματά του βαμβαρδίζοντας τον πληθυσμό του; Καμία μεγάλη δύναμη δεν μπορεί να το αποδεχθεί», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ταυτόχρονα με τη στρατιωτική δράση θα υπάρξει ένα πολιτικό άνοιγμα και ότι οι Λίβυοι θα μπορέσουν να βρεθούν μαζί για να φανταστούν ένα μέλλον χωρίς τον Καντάφι».