Το ΝΑΤΟ θα έχει τεχνικό ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ερωτηθείς για το ρόλο που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στη δομή της διοίκησης.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα ασκήσει «την πολιτική καθοδήγηση» του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, αλλά θα παρέμβει ως «εργαλείο σχεδιασμού και διεξαγωγής επιχειρήσεων» για την εφαρμογή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

Ο γάλλος υπουργός διευκρίνισε ότι η «πολιτική καθοδήγηση» του συνασπισμού θα ανατεθεί σε μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που παίρνουν μέρος στην επέμβαση και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Ζιπέ είχε προτείνει χθες το σχηματισμό μιας τέτοιας «ομάδας επαφής», ενώ σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων έχει πετύχει».

Στο μεταξύ, ένας γιατρός του νοσοκομείου της Μιζουράτα δήλωσε σήμερα πως 17 άνθρωποι, από τους οποίους οι 5 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στην πόλη αυτή, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οβίδες των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.

Ένας προηγούμενος απολογισμός από τους εξεγερμένους, ο οποίος είχε ανακοινωθεί νωρίς χθες το απόγευμα, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν παιδιά.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν καταστροφική. Είχαμε την εντύπωση ότι ήταν το τέλος. Είχαμε τουλάχιστον 17 νεκρούς», δήλωσε ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, που βρίσκονταν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο με τους γονείς τους για να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι, σκοτώθηκαν το πρωί της Τρίτης. Δεχθήκαμε άλλο ένα παιδί που υπέκυψε το απόγευμα», πρόσθεσε.

Εξάλλου δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς της πόλης Ζιντάν την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και η οποία βρίσκεται σε απόσταση 90 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας κάτοικος.

«Οι ταξιαρχίες του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν πριν από μισή ώρα τη βόρεια περιοχή. Ο βομβαρδισμός συμβαίνει τώρα. Η πόλη είναι εντελώς περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ κακή», δήλωσε τηλεφωνικά προς το πρακτορείο Reuters ο κάτοικος που είπε ότι ονομάζεται Αμπντουλραχμάν.

«Δέχονται ενισχύσεις. Έρχονται στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και οχήματα. Απευθύνουμε έκκληση στις συμμαχικές δυνάμεις να έρθουν και να προστατεύσουν τους αμάχους», τόνισε.